Opiskelijan oma purjehdusseura
 
Kipparikoulu kesällä 2017 – ilmoittautuminen avattu

Kipparikoulu kesällä 2017 – ilmoittautuminen avattu

Hei kaikki kerhon tulevat perämiehet!

Haluaisitko harjoitella kipparointia ja kipparoida TRIPin veneitä omatoimisesti tulevina kesinä? TRIPin kipparikoulu koittaa jälleen  kesällä 2017 – lähde mukaan!

Ilmoittautuminen on nyt avattu ja ilmoittautumaan pääsee linkistä: https://goo.gl/forms/h5RvBqrgBXxXBFpD2

Ilmoittautuminen päättyy sunnuntaina 23.4.2017.

Talkootuntien riittävyys kipparikouluun tarkistetaan talkootuntilistojen normaalin palautuksen yhteydessä 1.5., minkä jälkeen voidaan vahvistaa kipparikouluun mukaan päässeet. Siispä talkootunteja ei tarvitse olla kasassa vaadittavat 20 h sunnuntaihin vielä 24.4. mennessä, vaan voit hyvin ilmoittautua, vaikka muutama tunti siinä vaiheessa vielä uupuisikin, sillä vapunalusviikolle voi hyvinkin osua mastonnostotalkoita ja muuta, mistä uupuvat tunnit on mahdollista kerätä. Tarkempia tietoja venetalkoista saa pääveneenhoitaja Patrikilta (patrik.eskelinen (at) aalto.fi).

Jos haluat mukaan, varaa jo ennakkoon kalenteristasi aikaa välillä 2.-7.5. kipparikoulun suunnitteluiltaa varten. Tarkempi ajankohta sovitaan erikseen kipparikouluun mukaan päässeiden kesken.

Mahdollisiin lisäkysymyksiin vastaa Frans Ojala (virtualiteetti (at) gmail.com).

 

Kipparikoulu pähkinänkuoressa

Mistä on kyse?

Teekkaripurjehtijat tarjoaa sinulle pienryhmässä kesän aikana valmennusta sekä mahdollisuuden harjoitella ja kehittää kipparointiin liittyviä asioita. Kurssi sisältää 5 iltaa veneillä (á noin 4 h), joiden aikana käytäntöä ja teoriaa harjoitellaan.

Syksyyn mennessä olet kerännyt taitoja ja kokemusta, jotka valmentavat sinut kohti TRIPin perämiestason vaatimuksia ja TRIPin perämieskokeen suorittamista.

Kenelle?

Olet suorittanut saaristopäällikkökurssin (entinen perämieskurssi), tai sinulla on hyvät gastin taidot, purjehtijakurssin asiat ovat hyvin hallussa ja sinulla on vähintään 1-2 kauden purjehduskokemus.

Olet suorittanut saaristolaivuritutkinnon.

Kipparikoulu on loistava mahdollisuus jatkaa kipparoinnin harjoittelua esimerkiksi kevään saaristopäällikkökurssin jälkeen!

Milloin?

5 iltana kesän 2017 aikana. Kipparikoululaiset sopivat keskenään treenipäivien ajankohdat, ja ne varataan varauskalenterista ennen kipparikokousta.

Ketkä ohjaavat?

TRIPin purjehduksen opettajat, ohjaajat, kapteenit sekä kurssilaiset toisiaan.

Mitä maksaa?

Tripin jäsenmaksu + 20 talkootuntia + mahdolliset veneen varausmaksut €15,-/päivä = €5,-/hlö/päivä (oletuksena ma-to, 3 hlöä ryhmässä)

Kuinka monta mahtuu mukaan?

Tavoitteena on kerätä 1-2 ryhmää (3 henkeä per ryhmä) kaudelle 2017.

Voinko tulla kaverin kanssa?

Kyllä. Muista mainita kaverin nimi ilmoittautumislomakkeessa.

Saako kipparikoulusta virallisen merkinnän?

Kipparikoulu on TRIPin itse kehittämä valmennusmuoto kippariksi haluaville, eli siitä ei pääsääntöisesti saa virallista merkintää.

Kipparikoulu antaa ensisijaisesti ainutlaatuisen mahdollisuuden harjoitella kipparointia kannustavassa, opastavassa ja turvallisessa ympäristössä erittäin edullisesti, mikä on varsin harvinainen mahdollisuus. Kipparikouluun osallistuminen ei takaa TRIPin perämieskokeen läpäisyä, mutta antaa hyvät valmiudet sen suorittamiseen.

Miten mukaan?

Ilmoittautuminen päättyy sunnuntaina 23.4. 23:59. Ilmoittautumaan pääsee yllä mainitusta linkistä.

 

Pidempi kurssikuvaus

TRIPin kipparikoulu tarjoaa perämieskurssin käyneille tai purjehduksen perusteet hyvin osaaville ja purjehduskokemusta hankkineille mahdollisuuden harjoitella siirtymistä osaavasta gastista perämieheksi. Kipparikoulun osallistujat harjoittelevat turvallisissa 3 hengen pienryhmissä perämiestaitoja yhden kauden aikana. Tavoitteena on parantaa kykyä toimia kipparina suotuisissa saaristo-olosuhteissa päiväsaikaan ja että saatuaan itselleen riittävästi harjoittelua ja varmuutta kipparikoululaisilla on riittävät valmiudet TRIPin perämieskokeen suorittamiseen.

Hyväksytysti suoritettu perämieskoe ja veneperehdytys antavat oikeuden kipparoida Teekkaripurjehtijoiden saaristoveneitä ElecTripiä (FinnExpress 83) sekä GinTripiä (Delphia 28). Tarkoituksena on tuottaa Teekkaripurjehtijoille osaavia, turvalliset käytännöt hallitsevia perämiehiä, jotka osallistuvat kerho- ja talkootoimintaan tulevina vuosina.

Kipparikoulun aikana kurssilaiset harjoittelevat perämiestaitoihin kuuluvia osa-alueita, kuten esim. kovan kelin purjehdus, veneen käsittely, rantautumiset, huolto, matkan suunnittelu, miehistön käskyttäminen ja tehtävien jakaminen. Veneilloissa valvomassa ja kokeneemman purjehtijan mielipiteitä tuomassa toimivat TRIPin kapteenit (suuri osa myös purjehduksen ohjaajia/opettajia), joiden lisäksi kurssilaiset antavat toisillensa palautetta toiminastaan: mikä meni hyvin, missä olisi parannettavaa?

Varsinaista kurssimaksua ei ole, vaan se korvataan talkootunneilla, joita vaaditaan 20 h/hlö. Määrä vastaa esim. osallistumista veneiden kevät- tai syystalkoisiin kolmena neljänä päivänä, jotta kurssilaiset tulevat tutuiksi veneiden kanssa ja ymmärtävät huoltotoimenpiteiden merkityksen kerhon veneille. Tämän lisäksi kurssilaiset jakavat mahdollisesti perittävän varauspäivän hinnan opetuskertojen määrän mukaan. Varauspäivän hinta arkipäivinä (ma-to) on €15,-, jolloin esim. 5 purjehduskerran hinnaksi tulee €25,-/hlö. Kipparikoulun opetusmateriaalina on Veneilytaito-kirja, joka maksaa TRIPin kautta hankittuna noin €33,-. Kipparikoulu on näin ollen hyvin edullinen tapa harjoitella kipparointia pelkkien käyttökustannusten hinnalla.

Esitietovaatimuksina ovat:

  1. Saaristopäällikkökurssi (entinen perämieskurssi) tai vastaavat tiedot ja taidot (vähintään purjehtijakurssi tai vastaava + 2 kauden kokemus)
  2. Saaristolaivuritutkinto (vaatimuksena myös TRIPin saaristopursien kipparointiin)

Kipparikoulussa osallistujat opettavat myös toisiaan ja harjoittelussa keskitytään kipparoinnin kannalta merkittäviin asioihin, minkä vuoksi purjehduksen perustaidot on osattava hyvin jo kipparikouluun tultaessa.

Kipparikoulussa ei juuri opeteta uusia asioita, vaan tarkoitus on tarjota ohjattu harjoittelu- ja kehittymismahdollisuus niille, joilla kipparoinnin perusasiat ovat jo tiedossa, mutta harjoittelukokemusta on vähän.

Kurssille voi hakea yksin tai kaverin kanssa. Vajaat ryhmät täydennetään mahdollisuuksien mukaan kurssijärjestäjien toimesta. Jos haluat ehdottomasti osallistua jonkun muun kanssa, ilmaise se ilmoittautuessasi. Huomioi kuitenkin, että voimme ottaa vain täysiä 3 hengen ryhmiä lopulliseen kipparikouluun.

Kipparikouluun osallistuu ihmisiä eri rooleissa. Kurssilaiset ovat koulutettavia ja hoitavat osan opetuksesta pienryhmätehtävillä. Ohjaajina/valvojina toimivat TRIPin kapteenit, joista osalla on myös PORY:n purjehduksen ohjaajan tai opettajan pätevyys. Ensimmäisillä kerroilla veneessä on 3 kipparikoululaisista sekä ohjaaja/valvoja, joka toimii veneen päällikkönä. Kurssin edetessä veneiltoihin rekrytään tarvittaessa 1-2 yhteispurjehdukselle mukaan tulevaa gastia Teekkaripurjehtijoiden sähköpostilistoilta. Näin kurssilaiset oppivat toimimaan myös muiden kuin oman ryhmänsä kanssa.

Kipparikoulun aikataulu on joustava. Tarkoitus on suorittaa opetuskerrat arki-iltaisin (ma-to) touko-elokuun aikana.

Venevaraukset tehdään jo ennen kipparikokousta (8.5. mennessä) niin, että varausten ajankohdat sopivat kipparikoululaisille. Kipparikoululaisilla on näin ollen ainutlaatuinen mahdollisuus päästä varaamaan itselleen sopivat päivät jo ennen varsinaista varauskokousta, minkä vuoksi tehtävät varaukset ovat sitovia.

Kipparikoulun järjestäjät pyrkivät löytämään ohjaajat harjoittelukerroille, mutta tämä saattaa jäädä osittain myös koululaisten vastuulle.

Kipparikoulun jälkeen kurssilaisilla on erittäin hyvä valmius suorittaa Teekkaripurjehtijoiden perämieskoe ja saada pätevyydet alkaa harjoitella omatoimisesti kipparointitaitoja. Kipparikoulun aikana kurssilaiset purjehtivat usean eri kapteenin alaisuudessa, saaden näin laajan kokonaiskuvan erilaisista purjehdus- ja kipparointityyleistä. Aiempien vuosien kokemusten perusteella suosittelemme tätä valmennusohjelmaa todella lämpimästi kaikille, jotka ovat riittävällä lähtötasolla ja haluavat kehittää omaa purjehdustaan. Kipparikoulu toimii myös luontevana jatkeena kevään saaristopäällikkökurssille, joten jos olet osallistumassa saaristopäällikkökurssille, lähde mukaan myös kipparikouluun!